Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kmíňáček

21. 12. 2007

Můj kmínovej chlebíček.

tak nám všem zachutnal hned můj první výtvor, že jsem ještě nikdy jinej nezkusila.

Peču v LG - má menší hnětací nádobu, než ty nové modernější pečky.Obrazek

Představila jsem vám ji tady.

Takže:

Smíchám si půl na půl pivko a vodu celkem 1/4 litru až 3dcl - pozor nepoužít Plzínku - bylo by hořké. Teď do chlebíku liju např. Staropramen Granát.

naleju do hnětací nádoby

přidám necelou lžíci octa

jednu střední vařenou bramboru - nastrouhat najemno.

Když nemám vařenou bramboru, hodím jednu na 2 až 4 minuty na plnej výkon do mikrovlnky - ve slupce jen tak a je uvařená během chvíle.Obrazek

Dále přidám necelou lžíci soli

Taky přisypu lžíci kmínu a nezapomenout na trochu fenyklu - ten dodá "tu" dobrou chuť

Pak si na váhu hodím misku a nasypu asi 20dkg bílé hladké pšeničné mouky.

Otevřu si piksličky s pšeničnou celozrnnou a špaldovou a taky s žitnou celozrnnou.

Přisypu 10dky žitné a pak přidávám po lžících střídavě ty zbývající dvě dokud nemám asi půl kila.Obrazek

Nasypu na tekutiny, přisypu sušené droždí a asi půl malé lžičky cukru.

Pekošku zapnu na program celozrnné (ten předehřívá mouku než začne hnětat a kůrku střední.

Chlebíček je ňami. Ještě jsem ho nikdy nestihla vyfotit, dnes se na to chystám, protože rodinka zatím není doma.

Lucka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

výborňoučkej

(mirek, 2. 5. 2010 12:26)

zkoušel jsem dost chlebíků, pak jsem si přečetl tenhle receptík a už dělám taky jen tenhle. používám sice různé modifikace ale jinak stejný postup. pivko dávám černý Stout /Náchod nebo kvasnicového Bernarda. Nedávám anýz protože dceři nechutná. Přidávám pšenčné otruby a semínka - peču 3,5 hoďky - celozrný