Kmíňáček
Můj kmínovej chlebíček.
tak nám všem zachutnal hned můj první výtvor, že jsem ještě nikdy jinej nezkusila.
Peču v LG - má menší hnětací nádobu, než ty nové modernější pečky.
Představila jsem vám ji tady.
Takže:
Smíchám si půl na půl pivko a vodu celkem 1/4 litru až 3dcl - pozor nepoužít Plzínku - bylo by hořké. Teď do chlebíku liju např. Staropramen Granát.
naleju do hnětací nádoby
přidám necelou lžíci octa
jednu střední vařenou bramboru - nastrouhat najemno.
Když nemám vařenou bramboru, hodím jednu na 2 až 4 minuty na plnej výkon do mikrovlnky - ve slupce jen tak a je uvařená během chvíle.
Dále přidám necelou lžíci soli
Taky přisypu lžíci kmínu a nezapomenout na trochu fenyklu - ten dodá "tu" dobrou chuť
Pak si na váhu hodím misku a nasypu asi 20dkg bílé hladké pšeničné mouky.
Otevřu si piksličky s pšeničnou celozrnnou a špaldovou a taky s žitnou celozrnnou.
Přisypu 10dky žitné a pak přidávám po lžících střídavě ty zbývající dvě dokud nemám asi půl kila.
Nasypu na tekutiny, přisypu sušené droždí a asi půl malé lžičky cukru.
Pekošku zapnu na program celozrnné (ten předehřívá mouku než začne hnětat a kůrku střední.
Chlebíček je ňami. Ještě jsem ho nikdy nestihla vyfotit, dnes se na to chystám, protože rodinka zatím není doma.
Lucka
Komentáře
Přehled komentářů
zkoušel jsem dost chlebíků, pak jsem si přečetl tenhle receptík a už dělám taky jen tenhle. používám sice různé modifikace ale jinak stejný postup. pivko dávám černý Stout /Náchod nebo kvasnicového Bernarda. Nedávám anýz protože dceři nechutná. Přidávám pšenčné otruby a semínka - peču 3,5 hoďky - celozrný
výborňoučkej
(mirek, 2. 5. 2010 12:26)