Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žitný chleba z domácího kvásku - ošatkový

25. 2. 2008

Zrovna je v troubě a je nádhernej. Koukám na to jako na televizi.

Obrazek

Je to třetí pokus a vypadá nejlépe. Nejvíc vyskočil a inteligentně puknul jen dole :-)

Je dělaný od oka, ale s láskou.

Použila jsem čtyřdenní kvásek (viz. receptík níže) a směs všech mouk co doma mám.

Do velké mísy jsem prosela jemnou žitnou Penam mouku, celozrnou žitnou Bio, špaldovou Bio a hladkou pšeničnou mouku. Na váhu toho bylo kolem 800 g. Dvě třetiny byly tmavé mouky a třetina bílá hladká pšeničná.

Smíchala jsem je s 1,5 lžičkou mořské soli, lžičkou cukru a lžící kmínu.

Přidala 3 pořádné lžíce kvásku, lžíci olivového oleje a vlažnou vodu.

Hňácala jsem to ručním šlehačem s hnětacíma metličkama. Posledně jsem těsto dělala v pečce a málem jsem zhynula při mytí nádoby. To žitné těsto se na ní nalepilo a nešlo dolů.

Těsto hněteme na nejvyšší výkon, aby se nám nestrhnul motorek :-( (vím, o čem mluvím, každé Vánoce odkouříme jeden šlehač). Přidáváme vlažnou vodu, abychom nakonec získali hladkou lesklou kouli těsta.

To necháme hodinu kynout a znovu přehněteme.

Utvoříme kouli, důkladně vymácháme v hl. mouce a posadíme do lehce vysypané ošatky.

Dáme na 2 hodiny kynout přikryté utěrkou.

Pak vyklopíme na plech s papírem na pečení, potřeme mokrou utěrkou po bocích, posypeme kmínem a uděláme v prostředku prstem díru jako komínek, při 200 st. pečeme cca hodinu....nebo do upečena. Každá máme jinou troubu.

Obrazek

Obrazek

Půl hodiny před koncem ještě jednou potřeme boky vodou. Hořejšek ne, zničila by se nám "krajka" od ošatky.

Upečený chlebík dáme vychladnout na mřížku a odháníme rodinu, snažící se ožírat kůrky.

Obrazek

Hodně zdaru.


Evča

 

Komentáře

Přidat komentář
Kontrolní kód Přehrát audio kód

Přehled komentářů

Dotaz k chlebu

(Iveta, 20. 2. 2014 16:59)

Ahoj, chci se zeptat, zda je nutné, aby chleba kynul v ošatce.

chleba z domácího kvásku

(Eva, 29. 10. 2012 11:33)

Ahoj, potřebovala bych radu. Už jsem několikrát zkoušela chleba z domácích kvásku. Vždy mi při přendání na plech spadl a v troubě už nenaskočil. Po nakynutí je těsto řídké. Mám ho dělat hodně tuhé? Eva

těsto nalepené na mísu pekárny

(Laďka, 31. 3. 2012 17:33)

Ahoj narazila jsem na tvoje stránky a jsou bezvadné.Prima recepty.Jen jsem ti chtěla poradit?!ohledně přípravy těsta v pekárně.Nesmí se lepit!!Přidávám mouku nebo vodu až se dělají kolem nožů krásné bochánky ,až se všechno těsto na ně nalepí a přitom není tuhé.S moukou přestávám když je vše na nožích a na stěně nic.Po vykynutí ho buď upeču v pekárně nebo vyndám s rukou v mouce a trochu sypu na těsto které vyndávám a pak už tvořím cokoli.Na pár minut naliju vodu do misky jde umýt skvěle.Zadělávám i na sladké a na knedle.Ahoj Laďka od Trutnova

Fotku bohužel nemám

(Evča-admin, 18. 1. 2010 8:26)

Zdeni,
fotku na řezu jsem nenašla.
Chlebík kynul skutečně uvedenou dobu, recept píšu obvykle co nejdřív, dokud si všechno pamatuji.
Doba kynutí je opravdu hodně individuální. Záleží na stavu kvásku, kvalitě mouky a i na zmiňované teplotě. My máme spíš tepleji - kolem 23 st. a u radiátorů i více.
Při jiných pečení je těsto jiné. Když kyne pomalu a je večer, tak je dám do ledničky a pokračuji až ráno - těsto v chladu kyne pomaleji, tak počkám, až se trochu ohřeje a postupuji obvyklým způsobem.
Ještě se mi nestalo, že by ze stejného receptu byly stejné chleby. Některý je krásný, jiný by mohl sloužit jako zbraň a jdeme s ním krmit kachny.
Hodně zdarů při pečení!
Evča

jak dlouho kynout?

(zdenka, 13. 1. 2010 18:53)

Ten je ale nádherný. Opravdu kynul jen 1+2hod a pak péct? Všechny kváskové recepty, co jsem viděla kynou tak 6 a více hodin. Kolik máte v kuchyni stupňů? Já když zkoušela první kváskový, tak mi takto krásně vůbec nevyskočil :-( Nemáte i foto na řezu?
Děkuju
zdenka

100% žitný

(Evča - admin, 14. 12. 2008 15:57)

Děkuji za komentář,
veřte, že jsem 100% žitný chleba zkoušela a byl dobrý tak na vraždu nepřátel. Velice špatně kyne a je tuhý.
Nejlepších výsledků jsem dosáhla právě přidáním pšeničné mouky.
Možná je název zavádějící, upravím jej tedy.
Ve zdravíčku příležitostně kupuji celožitný chléb, vzhledem připomíná černou cihlu, chutí trochu také, ale mám jej ráda.
Záleží na každém, co mu vyhovuje a chutná.

Komentář

(Jiří, 14. 12. 2008 12:28)

Vždy se podívám natěšen na nějaký recept na žitný chleba, který jeho tvůrce chválí. Jistě dobrý,ale žitný není z příměsí pšeničné mouky. Žitný je pouze ze žitné mouky. Někomu to může dělat potom zdravotní problémy. S pozdravem.

Kolik kvásku

(Evča-admin, 21. 4. 2008 21:05)

Ahojky,
tak ti moc závidím, fakt. Protože echt pekárenský je fakt nej nej.
Toho mého jsem dávala asi 3-4 polévkové lžíce rozmíchané ve vlažné vodě.
Kdyby to nechtělo kynout, tak přidej trošku normálního droždí.
Každý den přidej do kvásku lžičku vody a lžíci mouky a zamíchej. Můžeš dát i kousek zamrazit, pak se dá normálně oživit v teple - při pokojové teplotě.
Evča

kvásek

(Renata Pfauserová, 21. 4. 2008 20:42)

Ahoj Evi,prosim Tě,kolik se toho kvásku dává na takový chlebík?Dneska jsem dostala kvásek přímo z pekárny,budu ho tedy uchovávat v ledničce a nevím,jak často ho mám tou žitnou moukou přikrmovat.Dík Renata

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA